Průměrná cena bytů osciluje kolem 2 milionů

Průměrná cena bytů osciluje kolem 2 milionů

10.9.2015 - Úrokové sazby začaly v létě stagnovat. Hodnota indexu, který mapuje průměrnou nabídkovou sazbu hypoték, zakotvila v červnu na 2,17 % a na této úrovni se drží do těchto dnů. Kromě "nezlevňování" hypoték pozorujeme v srpnu pokles průměrné ceny bytů zpět pod 2 milionovou hranici. Výsledkem je meziměsíční zlepšení dosažitelnosti vlastnického bydlení.

Index dostupnosti bydlení (IDB), který měří, jak velkou část čistého příjmu musí domácnost vynaložit na splátku hypotečního úvěru, v srpnu klesl na 32,2 %. Jinými slovy třetina čistého příjmu domácnosti jde na splátku hypotéky a 2/3 zůstávají domácnosti na ostatní výdaje. Index dostupnosti bydlení se od konce roku 2011 pohybuje v pásmu od 30 – 35 %, což obecně značí příznivé podmínky pro pořízení vlastního bydlení. I přes nárůst sazeb a cen nemovitostí očekáváme, že index v tomto pásmu setrvá minimálně do konce letošního roku.

Sazby hypoték jsou všude v České republice stejné, ale ceny nemovitosti se region od regionu liší a odlišná je tím pádem i dostupnost bydlení. Od celorepublikového průměru se výrazně odchyluje Praha, kde index dostupnosti bydlení dosahuje vysoce nadprůměrných 66 %. A nad celorepublikovým průměrem je také Jihomoravský kraj ovlivněný cenami bytů v Brně a blízkém okolí. Ve většině krajů ČR se index pohybuje mezi 20 – 30 %. Pod 20 % hranicí je Vysočina, Moravskoslezský kraj a Ústecký kraj. Tamní domácnosti na splátku modelové hypotéky vynaloží pouze zhruba 10 svého čistého příjmu. Průměrná cena bytů v Ústeckém kraji vychází na necelých 600 000 Kč.

Dostupnost bydlení

Pořízení bytu za 2- ale i 11násobek ročního příjmu
Míru dosažitelnosti bydlení sledujeme také prostřednictvím indexu návratnosti bydlení, který poměřuje průměrnou nabídkovou cenu reality v dané lokalitě s průměrem čistých příjmů domácností. Anebo opačně, kolik čistých ročních příjmů domácnosti je třeba na pořízení bytu v dané lokalitě. Na celorepublikové úrovni - bez zohlednění velikosti a dispozice bytu - nyní hodnota indexu dosahuje 5,2násobku ročního příjmu.

Návratnost bydlení

Žebříček regionů podle návratnosti bydlení je obdobný jako v případě IDB. Nejhorší návratnost vykazuje Praha, kde na pořízení bytu o aktuální průměrné ceně 4,6 mil. Kč musí člověk vynaložit téměř 11násobek čistých ročních příjmů domácnosti. Nejrychlejší návratnost investice vykazuje naopak Ústecký kraj, kde index při průměrné ceně 590 000 Kč dosahuje hodnoty 1,82 roku a pod 3 roky je i Moravskoslezský kraj a Vysočina.

Podmínky pro pořízení vlastního bydlení jsou v posledních 3 letech na výborné úrovni. Přestože průměrné ceny bytů vykazují rostoucí trend, stále ještě nedosahují předkrizových hodnot. Růst či pokles cen nemovitostí však bude mít na vývoj indexů stále větší vliv, protože prostor pro změnu sazeb se výrazně zúžil a meziměsíční propady v řádu desetin procenta jsou minulostí.

V nadcházejících měsících tedy očekáváme spíše stagnaci úrokových sazeb hypoték a mírný růst průměrných cen nemovitostí, kde se k velkým městům budou ve větší míře přidávat i okresní města a venkov. Indexově bude dostupnost bydlení stále na výborné úrovni, lokálně je však zjevné, že v některých krajských městech a Praze optimální období pro pořízení je již minulostí.

Luboš Svačina