Bankám zdražují peníze. Bude se opakovat loňský rok?

Bankám zdražují peníze. Bude se opakovat loňský rok?

9.5.2016 - Fixní sazby půjdou na čas zase k ledu, pravděpodobnost je vysoká. Na mezibankovním trhu došlo v březnu k obratu. Středně a dlouhodobé úrokové swapy, jenž  jsou určitým benchmarkem cen, za které si samy banky půjčují, začaly růst. A to se opakovalo i v dubnu, přičemž největší nárůst vykazují 3 a 5leté swapy. Na základě těchto čísel usuzujeme, že zlevňování hypoték s fixací na 3 a 5 let v průběhu května skončí a pokud banky přijdou s nějakou akcí či výraznějším snížením sazeb, jejich pozornost se zaměří na úvěry s delší než pětiletou fixací. 

Zajímavostí je, že právě loňský květen přinesl historické dno úrokových sazeb, které odolávalo až do závěru roku, další zlom a pokles sazeb nastal až začátkem letošního roku. Jsme toho názoru, že by se situace v letošním roce mohla opakovat. S tím rozdílem, že další budoucí pokles sazeb je s velkým otazníkem a stává se stále více nereálným. Ve hře je nová legislativa a také pokles ceny zdrojů, kde se prostor zužuje na minimum. Je tedy velmi pravděpodobné, že dlouhodobé úrokové dno se letos stane realitou. V grafu níže je vidět situace vývoje indexu GOFI 70 od ledna loňského roku. 

"Dosažení úrokového minima u 3 a 5letých fixací je velmi blízko. Pokud se nyní klienti rozhodují na jak dlouho hypotéku fixovat, naše obecné doporučení směřuje k 5letým a delším fixacím. Tedy za předpokladu, že klient neplánuje v nejbližších letech úvěr z velké části či úplně splatit. V souvislosti s přípravou nového zákona o úvěru pro spotřebitele dojde v této oblasti s velkou pravděpodobností k zásadním změnám, proto doporučujeme své plány ještě před podpisem žádosti nebo smlouvy o úvěru konzultovat se zkušeným hypotečním specialistou," říká Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem finance, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Libor Svačina

Libor Ostatek

odebírat zprávy