Stavební spořitelny dohánějí březnový propad

Stavební spořitelny dohánějí březnový propad

25.5.2016 - Stavební spořitelny v květnu sjednaly úvěry za 4,73 miliard korun, což je o 19,6 % více než v loňském roce a o takřka 60 procent více než v předchozím měsíci. Aktuální výsledky jsou však poznamenány březnovým výpadkem produkce Českomoravské stavební spořitelna (ČMSS), která implementovala nový IT systém.

Bilance po 4 měsících: Letošek bude opět rekordní
Celkově od začátku roku bylo zatím sjednáno 32111 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 62,2 miliardy korun. Oproti loňskému roku objem sjednaných hypoték vzrostl o 14 procent. Rostoucí trend vykazují i stavební spořitelny a to i navzdory březnovému výpadku produkce ČMSS. Celkový objem úvěrů ze stavebního spoření činí 14,9 mld. Kč, tedy o 12,9 % více než loni. V celkovém součtu banky a stavební spořitelny za uplynulé 4 měsíce rozpůjčovaly na bydlení přes 77 miliard korun.

"Na základě kvartálních výsledků a s připočtením dubnové produkce jsme se rozhodli přehodnotit náš prvotní odhad letošního roku, a co do objemu sjednaných hypotečních úvěrů očekáváme, že celková částka hravě přesáhne 200 miliard korun a v součtu se stavebními spořitelnami letos půjde na bydlení přes 260 miliard korun," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

"Tempo meziročního růstu hypoték se v následujících měsících přibrzdí a ve druhé polovině roku už nebude tak výrazné jako za první čtyři měsíce roku. Celkové objemy budou však letos rekordní, a to jak v hypotékách, tak i v úvěrech ze stavebního spoření," uzavírá Libor Ostatek.  

Financování bydlení v ČR 2000 - 2016

Luboš Svačina

odebírat zprávy