Stavební spořitelny půjčily téměř 5 miliard

Stavební spořitelny půjčily téměř 5 miliard

28.7.2016 - Objem úvěrů ze stavebního spoření v červnu meziročně vzrostl o necelá 4 % na 4,85 miliardy korun. V meziročním srovnání tedy žádný výrazný skok, ovšem ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl objem úvěrování o více než 1 miliardu korun.

Na aktuálním výsledku se největší měrou podílela již tradičně Českomoravská stavební spořitelna, která v červnu rozpůjčovala 2,25 mld. Kč. Na druhém místě skončila Modrá pyramida, která zažívá výrazné oživení a její objem sjednaných úvěrů meziročně vzrostl o 34 % na téměř 1 miliardu Kč (0,958 mld. Kč). Třetí v pořadí se umístila Buřinka (SSČS) se 760 miliony Kč následovanou RSTS (0,673 mld. Kč). Pětici stavebních spořitelen uzavírá Wüstenrot s produkcí 200 milionů Kč.  

Pololetní výsledky prorokují překonání loňských maxim
Banky v prvním pololetí rozpůjčovaly na hypotékách 106,5 miliardy korun. Rekordní bylo jak první tak druhé čtvrtletí, jehož závěr navíc korunoval červnový výsledek. Mimochodem: 24 miliard je částka, které banky v některých letech nedosáhly ani za celý kvartál, jak ilustruje spodní graf. V závěru roku čeká trh nová regulace, která by teoreticky mohla negativně ovlivnit počty a objemy sjednávaných hypoték.

"Vzhledem k časovému skluzu v implementaci zákona o úvěru pro spotřebitele se však domníváme, že dopad do výsledků bude v letošním roce spíše opačný. Chystané změny a obavy klientů ze zpřísnění podmínek poskytování úvěrů ještě více akcelerují poptávku po úvěrech a už nyní jsou jedním z faktorů, který posunul objemy sjednávaných hypoték nad 20 miliardovou hranici," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Prázdninové měsíce bývají tradičně prodejně slabší. Nicméně letos očekáváme, že dvacetimiliardová hranice by mohla být reálně dosažena i v červenci a rekordní výkon očekáváme i v srpnu. Díky medializaci si lidé pomalu začínají uvědomovat, že dostupnost hypoték dozná v závěru roku regulatorní omezení, a to stimuluje poptávku i v letních měsících. 

Vedle hypotečních bank se daří také stavebním spořitelnám, které za uplynulých 6 měsíců poskytly úvěry za 23,6 mld. Kč. Poměr mezi hypotékami a úvěry ze stavebního spoření nyní vychází na 79:21 ve prospěch hypoték. Společně dohromady však rozpůjčovaná částka činí 130,3 miliardy korun a již nyní si dovolíme odhadnout, že loňský výsledek bude v obou segmentech překonán a celková půjčená částka překoná čtvrt bilionu Kč.  

Úvěry na bydlení

Luboš Svačina

odebírat zprávy