Chcete žít na zámku? Památky mají netušený potenciál

Chcete žít na zámku? Památky mají netušený potenciál

2.6.2017 - Nabídka památkově chráněných objektů je poměrně obsáhlá. Poskytuje řadu možností, jak dát prostor vlastní představivosti. Jestliže máte dostatečné finanční zázemí, můžete pořídit netradiční nemovitost jako bývalou synagogu, klášter, renesanční tvrz, barokní zámek nebo továrníkovu vilu. Pokud jste milovníkem historie a nebojíte se práce a investic, výsledek může stát za to.

Památky často upoutají obdivuhodnými architektonické prvky, jako jsou dvojitá schodiště reprezentativního charakteru, balkóny s balustrádou, štuková výzdoba, pokoje se zvláštním určením jako hudební salon či zimní zahrada. Historické objekty nezřídka nabízejí výborný výhled do krajiny, parku či na panorama města. Mohou disponovat rozsáhlými pozemky – ať už jsou to právě zmíněné parky, zahrady nebo dokonce obory. V některých případech se jedná o celé areály, jejichž součástí jsou další budovy.

Místo ke kultuře či podnikání
Památky nabízejí široké možnosti využití, a to jak k podnikání, ať už jako reprezentativní sídlo firmy, penzion, restaurace, nebo ke kulturnímu vyžití jako galerie, muzeum, prostory pro teambuildingové, konferenční či volnočasové aktivity, nebo pro poskytování sociálních služeb jako dům pro seniory. V neposlední řadě pak k vybudování výjimečného bydlení v objektu s vlastní historií. Lákají svou atmosférou, tajemstvím a příběhem, který se k nim váže.

Kde najít finance
Vždy je nutné zhodnotit, jak velké investice daná památka potřebuje. Opravit zanedbanou památku se může zdát těžké a složité, nicméně existují zdroje, které lze při renovacích využít. Jsou to nejrůznější fondy, granty a dotace. "Jak už to v naší republice bývá, na památky všeobecně se peníze získávají pomalu a po malých částkách," říká kastelán zámku Bílovec Eduard Valeš, který již od roku 2010 zvelebuje a snaží se oživit historický objekt, jenž dlouhá léta pustl. "Milion se v budově, která sedmdesát let jen chátrala, ztratí jako nic. Například jediná replika původních dveří stojí 80 až 100 tisíc korun. Velká část jde z městského rozpočtu, něco dává Ministerstvo kultury a rekonstrukce nádvoří byla financována z Regionálního operačního programu. Největší částka byla 11 milionů korun právě na rekonstrukci nádvoří."

Získávat dotace pomáhají skutečnosti, které podporují myšlenku, že oprava památky má smysl – návštěvnost, kulturní vyžití jako pořádaný divadelní festival či koncerty a ochrana památkového objektu. "Každý projekt rekonstrukce zámku musí být podložen nejlépe historickými fotografiemi nebo původním plánem. Například Ministerstvo kultury České republiky vyplatí dotaci ve výši 80 procent z požadované částky na rekonstrukci, pokud se stávající stav vrací do podoby před rokem 1945," uvádí Eduard Valeš.

Respekt k historii
Při rekonstrukci je nezbytné se zajímat o historii stavby a o to, jak se dá inspirovat dobovým využitím nemovitosti. Pokaždé se tak objekt neukáže jako vhodný k zamýšlenému záměru. Pokud například chcete koupit klášter a použít ho pro přestavbu na hotel, uvědomte si, že severní strana se zdmi silnými jeden metr nemusí být ideální pro hotelové pokoje – stinné a studené prostředí žádný hotelový host neocení. Naopak bude finanční zátěží běžný provoz a nutnost vytápění. Stejně tak počítejte s tím, že budete muset dodržet určitou dispozici pokojů a jiných prvků, které zvláště u památkově chráněných objektů doporučí zachovat památkový ústav. "Národní památkový ústav musí dozorovat každou stavební akci na zámku Bílovec, protože jsme na seznamu kulturních památek. Ostravští památkáři realizovali rozsáhlý archeologický výzkum nádvoří a sklepení. Máme s nimi jen velmi dobré zkušenosti," dodává Valeš. 

Ačkoli je péče o památky nepopiratelně náročná nejen na finance, mají svou jedinečností obrovský potenciál.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy