Banky kupují peníze levněji. Zlevní hypotéky?

Banky kupují peníze levněji. Zlevní hypotéky?

6.6.2017 - Zatímco úrokové sazby hypoték do 80 % LTV prakticky stojí na místě, u hypoték nad 80 % LTV letí sazby nahoru. Jaké jsou příčiny a jak se budou vyvíjet sazby hypoték v následujících měsících?

V květnu opět znatelně podražily hypotéky nad 80 % hodnoty nemovitosti

Zatímco úrokové sazby hypoték do 80 % LTV prakticky stojí na místě, u hypoték nad 80 % LTV letí sazby nahoru. Jednou z hlavních příčin nárůstu sazeb je průběžné naplňování 15% kvóty plynoucí z doporučení ČNB na úvěry nad 80 % LTV. Postupně jak se bankám tato kapacita naplňuje, tlumí přísun žádostí skrze navyšování úrokových sazeb. Úvěry nad 80 % LTV během května zdražila Moneta, Hypoteční banka, Equa Bank a mBank.

V červnu se úrokové nůžky rozevřou   
V červnu z makroekonomického pohledu zatím není důvod zdražovat. Sazby na mezibankovním trhu celkem znatelně klesají a dobrá zpráva přišla i z ČNB, která avizovala, že zatím nevidí důvod pro navyšování svých základních sazeb. Pro hypotéky je to důležité zpráva, protože od sazeb ČNB se cenová hladina hypoték do jisté míry odvíjí, jak ilustruje výše uvedený graf.

mezibankovní sazby

Navzdory těmto pozitivním zprávám očekáváme v průběhu června další zvyšování sazeb u vysokoeltévéčkových hypoték související s naplňováním zmíněné 15% kvóty. Výsledkem bude ještě větší rozevírání úrokových nůžek mezi úvěry nad 80 a pod 80 % LTV, kterým se nyní dokonce poklesem ceny peněz otvírá prostor pro zlevnění.

"V případě, že klient nemá dostatek prostředků a bude potřebovat úvěrem financovat více než 80 % hodnoty nemovitosti, ještě více se nyní zvyšuje výhodnost využití vlastních prostředků nebo kombinace nízkoeltévéčkové hypotéky a úvěru ze stavebního spoření," říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance. Modelový příklad s propočtem nákladovosti obou variant jsme publikovali v předchozím komentáři: Hypotéka nebo kombinace hypotéky a stavebního spoření Co vychází lépe?

Luboš Svačina

odebírat zprávy