Staré obchody lákají k rekonstrukci

Staré obchody lákají k rekonstrukci

16.10.2017 - V dřívějších letech se téměř každá obec mohla pochlubit vlastním smíšeným zbožím. Řada prodejen se v posledních letech uzavírá. Prodejní řetězce ukončují svou činnost a budovy obchodů jsou nabízeny k prodeji. Často bývá obchod na jednom z nejlepších míst v obci – ovšem pokud se jedná o obec s několika sty obyvateli, těžko provozovateli zaručí dostatečné tržby k pokrytí nákladů. A tak nezbývá, než jim vytvořit nový osud a nemusí to být zrovna uzavření a zchátrání.

Smíšené zboží neboli koloniál je druh maloobchodní prodejny, která nabízí spotřebiteli široký sortiment zboží. Obvykle se jedná o vesnickou prodejnu se základními potravinami, nápoji a s doplňkovým prodejem drogistického, papírenského a kosmetického zboží. Rozsáhlé sítě maloobchodních prodejen původně provozovala především spotřební družstva, zejména družstva Jednota, Včela a Budoucnost. Smíšená zboží najdete i na sídlištích ve městech, ovšem stejně jako na vesnicích čelí silné konkurenci supermarketů a hypermarketů.

Řada budov smíšeného zboží v menších obcích vznikla před rokem 1989 v rámci tzv. akce "Z". Jednalo se o neplacené brigády obyvatel nad rámec pracovní doby. Šlo o výpomoc v oblastech, kde státní či obecní správa tyto úkoly nezvládla. Pod písmenem Z se skrývalo slovo zvelebování. K typickým činnostem akcí Z v padesátých a šedesátých letech 20. století patřil například úklid sídlišť, později i výstavba a modernizace bytů či stavba kanalizace či některých domů ve městech. Zajímavostí je, že v Praze byla v akci Z budována i tramvajová trať na Petřiny. Oficiálně se jednalo o dobrovolnou práci, nicméně účast na takových stavbách tak docela dobrovolná nebyla. I dnes však najdeme pamětníky, kteří k budovám postaveným v akci Z získali osobní vztah, jelikož se na nich podíleli vlastníma rukama. Byl to pak "náš obchod". Někteří starší obyvatelé vesnic se i po letech špatně smiřují s tím, že to co si postavili, nyní přešlo do privátních rukou.

A co tedy se starými obchody, v nichž se tržby nepohybují na úrovni, kterou by provozovatel očekával? Prvním krokem je úprava cen a sortimentu – v některých obcích místo klasických maloobchodních řetězců fungují vietnamské večerky či hospůdky. Avšak budova obchodu může sloužit i jinému podnikání. Obchody mají výhodu v tom, že disponují nákladní rampu, často prostory vhodné pro sklad materiálu nebo výrobní dílnu.

S kvalitním projektem se s budovou obchodu dají dělat kouzla. Budovu obchodu lze poměrně dobře přestavět na rodinný dům nebo výše zmíněné kombinovat. Na místě prodejny jde udělat prostornou výrobní dílnu a v zázemí obchodu byt. Obchody jsou většinou samostatně stojící, s vlastními pozemky, které je možné využít i pro zahrádku, a s dobrým přístupem, výhledem do ulice i s parkováním. Představte si, co udělá už jen výměna výkladních skříní za standardní okna. Větší investice mohou nastat při opravách střechy a samozřejmě nutných oprav kotlů a plynu, nemluvě o zateplení a nové fasádě. Ovšem všechny tyto úpravy téměř každému domu vždy vdechnou druhý život.

Pokud se rozhodnete koupit si obchod, zjistěte si také, jaká břemena na něm visí a zda jsou stavby na jeho pozemku jako telefonní budka či obecní vývěska povoleny. Pokud ne, můžete žádat jejich odstranění.

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy