Zájem o hypotéky postupně klesá, sazby jsou nejvyšší za poslední čtyři roky

Zájem o hypotéky postupně klesá, sazby jsou nejvyšší za poslední čtyři roky

2.1.2019 - Česká národní banka začala v druhé polovině loňského roku regulovat přístup k hypotečním úvěrům. Mnoho zájemců spěchalo s vyřízením hypotéky před datem platnosti nových pravidel. Od 1. 10. 2018 ovšem zájem o hypotéky postupně klesá.

Vliv zásahů ČNB do hypotečního trhu se projevil naplno. Zájem o hypotéky poklesl, během listopadu si ji sjednalo o takřka dva tisíce klientů méně než v říjnu. Vyplývá to z dat ukazatele Fincentrum Hypoindex, podle nějž hypotéky také výrazně zdražují. Průměrná úroková sazba u hypoték v na konci loňského roku vzrostla na 2,78 procenta. Na podobně vysoké úrovni přitom úroky byly naposledy v červnu 2014.

Zatímco říjnové statistiky výrazně ovlivnili klienti snažící se na poslední chvíli získat hypotéku s mírnějšími podmínkami, před koncem roku už tento efekt pominul. Pokles zájemců o hypotéku může mít dopad také na trh s nemovitostmi. Zhruba polovinu klientů developerských společností totiž dlouhodobě tvoří lidé financující nákup pomocí hypotéky. Banky však opakovaně uvedly, že zpřísněná pravidla pro posuzování bonity klientů znemožní získat hypoteční úvěr pětině až čtvrtině žadatelů. Data z konce roku tento pokles zatím potvrzují.

"Centrální bankéři těmito brutálními zásahy do hypotečního trhu chtěli údajně bojovat s imaginární bublinou na realitním trhu. Jediné, čeho dosáhli, ale je, že definitivně odstřihli střední třídu od vlastního bydlení. Na hypotéku totiž nově nedosáhne ani člověk s průměrným platem. Na vlastní byt mohou zapomenout i mladí lidé nastupující do prvního zaměstnání, kteří se chtějí osamostatnit. Buď zůstanou na krku rodičům, nebo se spokojí se stále dražším nájemným. Za bydlení tak lidé zaplatí stejně, jako při splátkách hypotéky, jen peníze nebudou investovat do svého, ale odevzdají je vlastníkovi nemovitosti," okomentoval aktuální situaci Evžen Korec ze společnosti Ekospol. ČNB tak paradoxně nahrála investorům, kterým rostoucí nájmy jejich investici zhodnotí dříve.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy