Budou se ceny nemovitostí v roce 2019 snižovat, nebo zvyšovat?

Budou se ceny nemovitostí v roce 2019 snižovat, nebo zvyšovat?

14.1.2019 - Z aktuálních dat portálů realityčechy.cz a realitymorava.cz je patrné, že se ceny nemovitostí během prosince neměnily. Stejně tomu ovšem bylo i na konci let minulých. Lidé před koncem roku řeší jiné záležitosti než výběr nemovitostí. Může být ovšem tentokrát prosincová stagnace předzvěstí vývoje cen nemovitostí v letošním roce? Je to možné.

Vývoj cen bydlení závisí na ochotě kupujících akceptovat nabídkové ceny. Pokud se ekonomice daří, lidé dosahují svými příjmy na hypoteční úvěry a preferují vlastní bydlení nad nájemním, není důvod k razantnímu snižování cen. Je za námi ale velmi silné období, ve kterém ceny nemovitostí trhaly rekordy a mnozí očekávají cenovou korekci. V letech 2014-2018 docházelo k postupnému růst cen realit napříč všemi regiony. Velkou měrou se o to zasloužily nízké úrokové sazby úvěrů na bydlení. Ještě před 2 lety bylo možné získat hypotéku s pětiletou fixací s úrokovou sazbou kolem 1,5 %. Situace se ovšem začala v průběhu roku 2018 měnit. Úrokové sazby se začaly postupně zvyšovat, Česká národní banka zavedla od 1. října přísnější parametry pro získání úvěrů na bydlení a mnozí kupující začali zvažovat, zdali s nákupem raději počkat.

Český realitní trh je velmi citlivý na…  Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY.

realityčechy 2019 01

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy